Skip to main content

De mogelijkheden in animatie zijn werkelijk grenzeloos!

Explanatory animation of infographic, zijn andere benamingen waarmee wordt bedoeld: informatieve animatie. Eigenlijk omvat het de combinatie van grafische vormgeving en animatie. Dat is werkelijk een gouden combinatie! Mits het goed wordt gedaan uiteraard.
Een instructievideo of promotie kan met de juiste grafische vormen, en (liefst) eenvoudige geanimeerde bewegingen, een grote impact maken. het is voor de kijker vaak eenvoudig te behappen, omdat het prettig wegkijkt. Maar daaraan voorafgaand is er heel wat expertise nodig.

De basis
Het woord zegt het eigenlijk al; de basis van een goede infographic is de grafische vormgeving. Doeltreffende vormen, die waar nodig een bepaald thema uitdragen. Maar natuurlijk is ook het belang van een huisstijl extra aan de orde. Een herkenbare grafische stijl van een merk of instelling kan uitstekend worden vertaald in animatie.
Creatoren Films is ontstaan vanuit De Creatoren, een van origine illustratie- en ontwerpstudio, dus dat zit wel goed! We hebben daarom natuurlijk een diepgewortelde kennis en interesse in vormgeving voor print, publishing, signing en digitaal.

Het proces
Alhoewel het medium hetzelfde is als bij een geproduceerde film -namelijk video- is het proces en het eindproduct totaal anders. Bij een volledig geanimeerde infographic hoeft er namelijk geen peoples-based pre-productie aan vooraf te gaan. Oftewel, het proces is niet afhankelijk van personen en draaidagen etc. Dat zorgt voor een proces dat zeer vergelijkbaar is met bijvoorbeeld vormgeving voor publishing. Het is in grote lijnen zoals de ontwikkeling van een magazine, maar dan eentje met interactieve inhoud.
Alvorens er wordt begonnen aan de animatie, kan er een thema of stijl worden overlegd. Daarbij worden de elementen die in beeld moeten komen consistent vormgegeven, naar wens van de klant. Bij ons wordt er daarbij al intern nagedacht over hoe het kan worden geanimeerd. Het voordeel hiervan is dat de klant een visuele indruk krijgt van het uiteindelijke eindproduct. Daardoor is het proces efficiënt en biedt het tevens de mogelijkheid voor de klant om tijdig feedback te geven op de vormgeving.

(de) Eindproduct(en)
De kracht van een infographic ligt in de informatieve waarde, die in korte tijd kan worden behaald. Daarom is zo’n video vaak ook niet langer dan enkele minuten, afhankelijk van het kanaal en de doelstelling natuurlijk. Zo kan een infographic video ideaal worden toegepast online; op websites of zelfs in social media. Maar ook kan het dienen als visuele ondersteuning op een beurs of permanent draaien in een winkel ter promotie van een product.
Een bijkomend voordeel van een infographic is de grafische vormgeving an sich! De grafische elementen, zoals geïllustreerde objecten en karakters, zijn namelijk al gemaakt. Sterker nog, het is allemaal op degelijke wijze ontwikkeld en vormgegeven. Deze elementen lenen zich natuurlijk ook voor andere uitingen zoals print en drukwerk. Dus als er naast een infographic behoefte is aan bijvoorbeeld een flyer, folder, poster, handleiding of advertentie, dan is dat relatief eenvoudig vormgegeven, als follow-up. Wanneer je dus het proces voor een productpromotie instart met de infrographic, dan heb je de mogelijkheid op gelijk 2 vliegen in één klap (of nog veel meer vliegen natuurlijk).